top of page

HUIDVERZORGING IN DE ZON, hoe bescherm je jouw huid?


Wat is het fijn als de eerste zonnige warme dagen van het jaar aanbreken. De warmte van de zon op je huid voelen is voor de meeste mensen een prettige sensatie. En bovendien is het nog gezond ook, je maakt vitamine D aan als je buiten bent en je humeur knapt er van op. Maar helaas kleven er ook nadelen aan de zon. Van te veel zon veroudert je huid sneller en krijg je een verhoogd risico op huidkanker, laat staan als je huid tijdens het zonnen ook nog eens verbrandt…


Dus als je aan de ene kant graag in de zon bent, maar aan de andere kant ook graag een mooie en gezonde huid wil houden, dan zijn deze tips voor jou. Aan de hand van de 4 meest gestelde vragen in mijn praktijk loods ik je er doorheen.


Waar moet je op letten als je een zonnebrandcrème koopt?

Gebruik een voldoende hoge factor, op zonnige dagen factor 30 tot 50. Vergeet nooit dat er ook veel UV straling is door de seizoenen heen. Als je graag lang van een mooi velletje wilt genieten, gebruik dan een dagverzorging met SPF erin. En smeer dit vaker op je gezicht als je bijvoorbeeld erg veel buiten bent, dus ook in de herfst, lente en winter.



Gebruik een breedspectrum créme. Breedspectrum betekent dat er zowel bescherming tegen UVB als tegen UVA zit. Dit herken je aan een cirkelvorming logo op de verpakking. UVA is voornamelijk de boosdoener als het gaat om huidveroudering. UVB stralen zijn verantwoordelijk voor het bruine kleurtje op je huid, maar ook voor verbranding. Voor beide soorten geldt, te veel geeft hogere kans op huidkanker. Beschermen dus!





Maakt het uit hoe zonnig het is?

Ja, de sterkte van de zon is iedere dag anders, dat kun je altijd even checken door naar de UV index te kijken, dat kun je doen op een app voor het weerbericht (bijvoorbeeld Weeronline). Om te kunnen bepalen hoe gemakkelijk je kunt verbranden in de zon is het ook belangrijk om te weten welk huidtype je hebt. Dit is een ander soort indeling van de huidtypes dan wanneer het gaat om huidverzorging, daar kom ik een volgend blog op terug.


Huidtype I = melkwitte huid, blond of rossig haar, sproeten. Verbrandt zeer snel, 5 tot 10 minuten

Huidtype II = Bleke huid, blond tot lichtbruin haar. Kan na 10-20 min. onbeschermd in de zon al verbranden

Huidtype III = Licht getinte huid, donkerder haartype. Ook dit huidtype kan onbeschermd in de zon na 20-30 min. verbranden

Huidtype IIII-IV = getinte huid tot donkere huid, donkerbruin tot zwart haar. Dit huidtype verbrandt zelden, maar kan na 30-45 min. onbeschermd zonnen toch verbranden.

Ga niet op het heetst van de dag vol in de zon zitten, mijdt de zon liever tussen 12.00-15.00. Denk ook aan andere manieren van beschermen, zoals het dragen van een zonnehoed of petje en natuurlijk de zonnebril. Wanneer het bewolkt is of in de schaduw onder de parasol, zijn er nog steeds UV stralen. Ook dan is het beter om je in te smeren.

UV index: hoe krachtig is de zon?


Op deze website kun je deze afbeelding terugvinden en kun je ook een huidtype test doen als je niet zeker bent over welk huidtype je hebt.






Heb je tips voor een fijne zonnebrandcrème of dagcrème die bescherming biedt?

Dermaceutic heeft een hoge bescherming voor de dag. Dit is heel belangrijk in combinatie met de andere produkten uit deze range cosmeceuticals. Door hun actieve en exfoliërende bestanddelen (zie ook de andere info over Dermaceutic) is het extra belangrijk om goed te beschermen tegen UV straling.

Kosten: 46,00 voor 50 ml.

Verkrijgbaar in de praktijk, maak eens een afspraak voor een advies op maat.









Voor de huid die gemakklijk pigmentvlekken krijgt in de zon is Viscoderm Photoprotection met SPF 50 van IBSA een hele fijne crème, deze smeert ook gemakkelijk uit en laat geen waas achter.

Kosten: 49,00 voor 50 ml.











Hoe veel créme moet je gebruiken en hoe vaak moet je smeren?

Kort maar krachtig: voor je gezicht geldt, een halve theelepel, iedere 2 uur smeren. Smeer idealiter een half uur voordat je de zon in gaat. In mijn vlog over dit onderwerp doe ik het even voor ;)








Comments


praktijk logo dokter marsha wichers.png
bottom of page